Darbostogos – žingsnis geresnės emocinės būklės link

Metų laikų kaita, nestabili geopolitinė situacija ir net pandemijos pasėkmės įvairiose gyvenimo srityse turi ryškų poveikį dažno žmogaus psichologinei būsenai. Panašu, kad dabar ne tik madinga, bet išties naudinga rūpintis savo emocine gerove, o tinkamai suderinti darbą ir laisvalaikį – vienas iš veiksmingiausių būdų motyvacijai ir produktyvumui didinti. Darbo persikėlimas iš biuro į namus, jau tapo norma ir savotišku privalumu, tačiau beveik ištrynė ribą tarp darbo ir poilsio, todėl daugybė žmonių ieško būdų pakeisti aplinką ir taip atskirti šiuos du svarbius gyvenimo aspektus.

 

Kaip žmogus priima savo darbą ir namus, labai priklauso nuo jo asmeninio požiūrio bei vertybių. Vieniems darbas iš namų – galimybė šias sritis suartinti ir kartu puoselėti tiek šeiminį, tiek darbinį gyvenimus – vertinga patirtis ar netgi siekiamybė, tačiau kitiems tokia situacija – didelis iššūkis. Vienintelis būdas išvengi padidėjusio streso ir visų jo pasėkmių – sąmoningas skirtingų gyvenimo sričių derinimas.

 

Ne paslaptis, kad biuras – ne tik patogi vieta darbui, bet kartais ir galimybė atitrūkti nuo buitinių rūpeščių ar rutinos namuose. Tačiau ir biure įsigalėjus rutinai rekomenduojamos kūrybinės atostogos asmeniui, visam personalui ar bent atskiriems skyriams. Žinoma, ne kiekvienas darbdavys imasi tokios prevencijos kaip papildomos nedarbo dienos, streso valdymo įgūdžių tobulinimo kursai, darbo krūvio perskirstymas, darbostogos ir galimybė dirbti iš pasirinktos vietos. Nors tai ir galėtų ne tik padėti lengviau įveikti kasdienius rūpesčius, bet ir prisidėtų prie ilgalaikio psichologinės gerovės kūrimo.

 

„Ne primus metus pastebime, kad vos atšilus orams svečiai atvyksta ne tik pramogauti ar keliauti po mūsų kraštą, bet apsistoja tiesiog leisti laiką dvaro ansamblyje. Vieni mėgaujasi moderniu komfortu, aptarnavimu ir išskirtine aplinka, kiti darbuojasi ir derina tai su aktyviu laisvalaikiu“, – pasakoja restorano „Kuchmistrai“ ir dvariško stiliaus viešbučio „Zyplių dvaro oficina“ vadovė Jolita Briedė. Svečių atsiliepimai rodo, kad jie stengiasi pasisemti pozityvumo bei motyvacijos darbui pakeisdami aplinką ir išvykdami darbostogų į širdžiai malonią vietą. Toks sprendimas nereikalauja didelių finansinių išlaidų, o kelios dienos, atsiribojant nuo namų buities ir darbo rutinos suteikia naujų jėgų. „Galime pasiūlyti užmiesčio ramybę net 21 ha istorinio parko apsuptyje, dvaro mūrai taip pat kelia visai kitokias emocijas, nei didmiesčių kraštovaizdžiai“, – šypsosi J. Briedė. Pasak jos, virtuali registracija ir išmanūs viešbučio kambarių užraktai suteikia klientui daugiau laisvės ir privatumo, leidžia atvykti ir išvykti pagal individulius poreikius.

 

„Parkas ir aplinkiniai miškai gali pasitarnauti ne tik kaip ramybės, bet ir kaip aktyvaus laisvalaikio erdvė, kurioje galima važinėti dviračiais, mankštintis ar užsiimti kita judria veikla, leidžiančia atsikratyti įtampos po ilgos darbo dienos“, – rekomenduoja Jolita Briedė. Ji neabejoja, kad darbostogos – veiksmingas įrankis darbuotojų motyvacijai kelti. Nuo karališkų pusryčių viešbučio kambaryje iki vakarojimo valgant kruasaną ant Šakių ežero kranto. Restorano ir viešbučio vadovė mielai rekomenduos pramogas pagal kiekvieno norus ir galimybes: edukacijas, ekskursijas, gamtos objektus ir patogiausius maršrutus kelionėms apylinkėse dviračiu ar automobiliu.