Guinesso rekordininkė Ajana Lolat stabtelės ir Zyplių dvare

Balandžio 8 d. Ajana, lydima skautų ir kitų geros valios žmonių, pradėjo net 320 km žygį, kurio startas – Šilutės rajone, o finišas – Druskininkuose. Komanda taip pat aplankys Jurbarką, Šakius, Lukšius. Tad viena iš stotelių bus Zyplių dvaro ansamblyje. Ajana nori susitikti su vietos bendruomenėmis, moksleiviais, šeimomis, kuriose yra negalią turinčių asmenų, papasakoti jiems apie savo žygį, tad sekite naujienas ir būtinai sudalyvaukite pasitinkant šią atkaklią moterį mūsų krašte.

 

2022 m. spalio 1 d. 2 val. ryto Ajana pradėjo „Svajonių žygį“ Vilniaus Verkių regioniniame parke ir per 9 val. 39 min. su ramentais nuėjo 14,5 km, pagerindama ankstesnį pasaulio Guinnesso rekordą, priklausiusį Bradui Luitenui (per 12 val. – 10 km). Šiuo žygiu Ajana ne tik siekė atkreipti visuomenės dėmesį į neįgaliuosius, bet ir rinko lėšas, kad padėtų šeimoms, kuriose yra neįgaliųjų, įsigyti bei treniruoti šunis asistentus. Vieno šuns asistento parengimas šiai misijai trunka 3 metus ir kainuoja apie 25 tūkst. eurų. Lėšos renkamos pačios Ajanos šuns asistentės Mulan vardu pavadintame paramos ir labdaros fonde – mulanfondas.lt. „Mulan fondo“ logotipe esantis kiniškas simbolis vadinamas Tai Loi. Šie žodžiai kildinami iš Konfucijaus eilių ir verčiami kaip „laimė sugrįžo“.

 

2024 m. balandžio 8-ąją Ajana Lolat, lydima Mulan, skautų ir žinomų šalyje žygeivių, pradėjo naują, itin sudėtingą žygį per Lietuvą, kuriuo ketina priminti, kad 15 proc. viso pasaulio žmonijos turi negalią, tačiau tai nėra nuosprendis: jie tokie pat visuomenės nariai, kuriantys, svajojantys ir dirbantys savo šalies labui. Ajana savuoju žygiu padėkos žmonėms, remiantiems mulanfondas.lt veiklą ir tęs lėšų rinkimą šunų asistentų projekto vystymui. Siekiama surinkti suma: 100 000 eur.

 

Žygio pradžia – Šilutės raj., Usėnų kaimas – Ajanos gimtieji namai, kuriuose ji daug metų praleido lovoje, itin sunkiai judėjo. Žygio finalinis, simbolinis taškas – Druskininkai, kur ji atsistojo ant kojų. Be to, 2021-aisiais Druskininkuose Ajana pasiekė Lietuvos rekordą, su ramentais ir šunimi asistentu nueidama 12 km. Žygį baigti ketinama gegužės 20-ąją, kartu minint ir Ajanos bei Rio de Žaneiro paralimpinių žaidynių čempiono Justo Pažarausko vestuvių metines. Kadangi jos vyras – neregys, Ajana planuoja paskutinę trasos dalį įveikti užrištomis akimis, vedama savo vyro.

 

Netrukus po žygio Ajana Lolat – ISM socialinių mokslų doktorantė – ketina apsiginti disertaciją tema „Moderni

žmonių su negalia vergovė ir strategijos, galinčios ją pažaboti“.

 

Ajanos žygiai jau pastebėti ir įvertinti LR Prezidentūros apdovanojimuose „Lietuvos galia”, TV3 apdovanojimuose „Lietuvos garbė”.