Dvariškas Beatričės vasaros piknikas: laikui nepavaldi muzika ir istorijos įkvėpti skoniai

Nors lietuviškai derėtų sakyti “iškyla”, iš prancūzų kalbos kildinamas „piknikas“, ko gero, dažniau skambėjo mūsų krašto didikų lūpose. Taip buvo vadinamas valgymas gamtoje. Tiesa, ne šiaip valgymas, o tikrai aristrokratiška privilegija: pasimėgavimas maistu, gėrimais ir rinktine kompanija. Tikra gyvenimo šventė. Nekyla abejonių, kad ir Grincevičių šeima, sekdama pasaulines madas, Ilguvos dvare mėgavosi tokia pramoga. Prancūziškas žodis„piquer“ reiškia pasiimti, išsinešti, tad puikiai nusako valgymo principą. Iš dvaruose išsaugotų istorijų žinoma, kad kuchmistrai veždavo maistą didikams į atokiausias vieteles ir rengdavo įsimintinas skonių fiestas.

 

Liepos 9 d., 15 val. Ilguvos dvare vyks BEATRIČĖS PIKNIKAS. Tai – jau 4 asis festivalio “Beatričės vasaros”  koncertas. Gražia tradicija susižavi vis daugiau muzikos ir maisto gurmanų. Šiemet turiningoje popietės programoje: ekskursija po Ilguvos dvaro ir bažnyčios kompleksą, susitikimas ir pokalbis su muzikologe Audrone Žygaityte – Nekrošiene, pažintis su Beatričės Grincevičiūtės  įrašų fondu, Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ inicijuotas piknikas , kurį vainikuos Saulius Petreikis ir styginių sekstetas su programa „Jūrėse“. Renginys NEMOKAMAS. Pikniko krepšelius galima užsisakyti internetu ir atsiimti renginio vietoje.

 

“Festivalio sukuriama aplinka įpareigoja prisidėti prie gaivinamos istorijos, tad pikniko rinkinys taip pat ne paprastas. Liekame ištikimi savo misijai ir norime, kad maistas taip pat taptų pokalbių tema. Nuo naujų skonių derinių iki žinojimo, kad kadais tokiais gardumynais mėgavosi pati festivalio mūza,” – sako restorano “Kuchmistrai” šefas Artūras Rakauskas. Jis atkreipia dėmesį, kad piknikai ne kartą sulaukę ir žinomų menininkų dėmesio. Vaizduojami ir kilmingieji, ir valstiečiai, ir darbininkai… net panteono dievai. “Stengiamės sukurti patirtį, kad tiek maistas, tiek nuotaika skatintų įsiamžinti nuotraukose – sustabdyti tas akimirkas, kurios gali tapti šios vasaros perliukais,” – tikisi jis.

 

Pikniko rikinyje rasite retam girdėtą ir ragautą citrinų limonadą, kurį kuchmistas mieliau vadina citrinų gira. Mat taip vadindavo jo močiutė, kuri ir išmokė gėrimo gamybos technologijos. Sotesniu užkandžiu pasirinktas sumuštinis su žolelių majonezu, raudoname vyne marinuotais svogūnais, prancūzišku kumpiu ir mocarelos sūriu bei saulėje džiovintais pomidorais. Italija dvelkiantis skonių derinys neapsieina be Bonai Sforcai būdingo karališko rafinuotumo, tačiau verčia atsipalaiduoti, pamiršti griežtą rūmų etiketą ir valgyti rankomis. Valiūkišku žaismingumu dvelkia Nelos Rubinstein krustai (dar vadinamos ausytės/žagarėliai). Verta įsidėmėti, kad senutėlio recepto autorė Nela (Aniela) Rubinstein yra kilusi iš Ilguvos dvaro Lietuvoje. Istorija dvelkia ir vienas legendinių restorano desertų – “Torūnės meduolis”, kuris drąsiai galėtų konkuruoti su itališkuoju tiramisu.

 

“Ko gero, teko girdėti, kad valgymas gryname ore gerina apetitą, mažina stresą, leidžia trumpam pamiršti apie kasdienius rūpesčius ir taip susigrąžinti puikią savijautą?” – šypsosi klausdama Zyplių dvaro virtuvėje veikiančio restorano “Kuchmistrai” vadovė Jolita Briedė. Jos ilgametė patirtis rodo, kad restorano svečiai su pirma šiltesne pavasario saule įsitaiso terasoje ir net įsisukę į pledukus rudenį nori kuo ilgiau mėgautis besikeičiančia gamta. Pasak jos, “Beatričės vasaros” koncertai Zyplių dvare kviečia itin rafinuotoms patirtims, o renginys Ilguvos dvare alsuoja laisva dvasia, tad specialiai sukurtas rinkinys, kurio nerasite net restorano “Kuchmistrai” meniu.

 

UAB „Kuchmistrai“ info.