Edukacija-degustacija “Dvariška puota” amatininkų name

Birželio 16 d. 18 val. Zyplių dvaro sodybos amatininkų name vyks kartu su Zanavykų muziejumi ir mūsų geru bičiuliu dr. Mariumi Daraškevičiumi rengiama Edukacija-degustacija “Dvariška puota”.

Pirmiausia išgirsite, kuo skiriasi puotų ir kasdienybės valgymo kultūra Lietuvos dvaruose XIX amžiuje. Sužinosite, kokius patiekalus valgė antrasis ir trečiasis tarnų stalas, nes tik lyginant galima suprasti kuo skyrėsi ponų ir tarnų patiekalai, jų įvairovė, ir tik ragaujant galima išties pasiduoti istorijos pajautimui.

Dvarų kultūros tyrinėtojas dr. Marius Daraškevičiaus supažindins su anuomečiu svetingumu – nuo kvietimo, pasitikimo, pietų etiketo iki pat svečių išlydėjimo.

Šį kartą mokslišką pasakojimą pakeis satyrinis pasakojimas pagal Artūrą Bartelsą, Tiškevičių dvarų valdytoją, kuris matė ponų gyvenimą iš arti ir jį šmaikščiai aprašė pašiepdamas ydas, tokiu būdu atskleisdamas tokias svetingumo kultūros detales, kurių rimtuose dokumentuose neaptiksi.

Zyplių dvaro virtuvės restoranas „Kuchmistrai” kvies patenkinti smalsumą ir papildys klausytojų patirtis istorija dvelkiančiais skoniais. “Dvariška puota šįkart visai kitokia, nei patiekiame dvaro virtuvės svečiams. Šįkart įkvėpimo sėmiausi iš žymaus 19 amžiaus virtuvės šefo George Auguste Escoffier. Jis žinomas, kaip virtuvės genijus atvedęs prancūzišką virtuvę į vadinamą modernią virtuvę, kur sukūrė “brigadinę” sistemą, diktavo gastronominės mados tendencijas ir išgrynino restoranų verslą,” – pasakoja kuchmistras Artūras Rakauskas. Pasak jo, Escoffier palikimas – nemirtinga klasika, kuri įkvepia ir tuo norisi dalintis kuriant ypatingą šventę.

Svečiai degustuos tokius gurmaniškus patiekalus kaip kiaušinis “marškinėliuose”, paprikų-razinų compote, ikrai, kimštas bulvių fondantas, kepta kiaulienos papilvė, kriaušės mirkytos raudono vyno padaže ir daug kitų skonių, kurie, pagal aukštosios virtuvės tradiciją, sužavės patiekimu, pristatymu, o galiusiai – aromatų bei skonių žaismu.

Išskirtinę nuotaiką kurstys žydiškos muzikos ansamblis „Klezmer Klangen” pripildys dvarišką erdvę muzikos instrumentų garsais.

Edukacijos-degustacijos dalyviams suteikiama poniška privilegija – simbolinė dvariškos puotos degustacijos kaina – 25 Eur/asm.

Papildoma informacija dėl rezervacijos tel. +370 650 85 035

Puotos vieta: Zyplių dvaro sodybos amatininkų namas

Puotos organizatorius: Zanavykų muziejus

Puotos partneriai: Lietuvos kultūros taryba, Šakių rajono savivaldybė, Zyplių dvaro virtuvės restoranas „Kuchmistrai”.

Dvariška puota yra projekto „Išeik, sūduvi, ant dvaro pamandravot“ dalis. Zyplių dvaro ansamblyje jau antrus metus organizuojamas medžioklės ir amatų festivalis. Dvarai visuomet būdavo šviesuomenės susitikimų vieta ir kultūros židinys, ne išimtis ir Zyplių dvaras. Šio dvaro šeimininkai vertino meną, mėgdavo rengti įvairius pasibuvimus, organizuodavo laukinių žvėrių ir fazanų medžiokles, tad tradicijas puoselėjame ir šiandien, papildę tuo, ką mokame geriausiai.