Užgavėnės dvaro virtuvėje: sočios, ryškios ir tinkamos vegetarams

Užgavėnių šventė nuo seno žinoma ne tik visoje Lietuvoje, bet ir daugelyje krikščioniškosios Europos šalių. Visų tikslas tas pats – prišaukti pavasarį. „Mėsa visada buvo šventiškas, prabangos produktas, todėl nestebina paprotys valgyti kuo daugiau mėsiškų patiekalų,“ – pasakoja kuchmistras Artūras Rakauskas. Pasak jo, verta prisiminti, kad ir balti miltai nebuvo prieinami visiems, dėl to blynais didžiuodamiesi vaišindavo svečius.

Užgavėnės – paskutinė mėsėdžio diena prieš Gavėnią, tad krikščionybės tradicija lemia ir meniu. „Dabar galime laisvai rinktis, kada valgyti mėsą, kada ne. Yra ir jos visai ar bet dažniau atsisakančių. Tradicijos turi derėti su laikmečiu, kad visai neišnyktų, tad ieškome pagarbaus aukso vidurio,“ – sako Artūras. Su lengvu, vegetarišku receptu kviečiame prisiminti, kad tradicijas puoselėjame kartu. Ir iš visos širdies stengiamės, kad išsaugota sena jus pasiektų džiuginančiais, šiuolaikiškais pavidalais, kurie leidžia geriau suprasti gastronomijos istoriją.

Zyplių dvaro kuchmistro vegetariška šiupininė sriuba su grybais

Jums reikės:

500 g trintų pomidorų

2v.š. kaparėlių

1v.š. pomidorų pastos

1a.š. rūkytos paprikos miltelių

200 g grybų (kreivabudės, kelmučiai ar kt.)

200g perlinių kruopų

1 svogūnas

3 skiltelės česnakų

Kvapiųjų pipirų

1 baklažanas

Druskos pagal skonį

Aliejaus kepimui

Kelių šakelių krapų ir petražolių

Citrinos

Paruošimas:

Baklažaną supjaustome kubeliais, apibarstome druska ir paliekame 30 min. Tuomet kepiname keptuvėje iki aukso rudumo. Supjaustome grybus šiaudeliais ir taip pat apskrudiname. Nuskabome lapelius nuo krapų ir petražolių, juos sukapojame ir sumaišome su grybais ir baklažanais.

Išverdame perlines kruopas ir taip pat sumaišome su grybais ir baklažanais.

Į puodą pilame aliejų, užkaitiname ir sudedame kepti pjaustytą svogūną ir česnakus, šiek tiek pakepinus dedame pomidorų pastą, rūkytos paprikos miltelius ir žolelių kotelius. Viską gerai išmaišome ir pakepiname dar 2-3min. Supilame pomidorus, užpilame 2 l vandens ir užverdame. Užvirus sumažiname kaitrą iki minimalios, sudedame lauro lapelius, kvapiuosius pipirus ir paliekame virti 45-50 min.

Perkošiame per sietelį, supilame kaparėlius su jų sunka, dedame druską ir šiek tiek patriname trintuve.

Sudedame grybų, baklažanų ir kruopų mišinį į sriubą, dar kartą užverdame ir tiekiame į stalą.

Tiekiant gardinkite citrina.

Skanaus!

UAB „Kuchmistrai“ info