Signatarų pietūs: atkurta istorinė scena ir šventinis meniu

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Petro Klimo atsiminimuose, mininčiuose 1918 m. vasario 16-ąją parašyta: „Paskui paprasčiausiu būdu, tarytum nieko nebūtų įvykę, visi ėjome valgyti pietų“. Būtent tarpukaris, istorikų teigimu, tapo intensyvesnio lietuvių gastronominio raštingumo formavimosi laikotarpiu, kurį, manoma, iš dalies paskatino Lietuvos valstybės atkūrimas, tad amžino smalsumo vedami sukūrėme ne tik specialų meniu, bet ir išskirtinę atmosferą.

102 metams praėjus nuo Nepriklausomybės akto pasirašymo kvietėme ragauti istorijos ne tik gurmanus, bet ir Šakių krašto signatarus – Zanavykų teatro aktorius (režisierė Gražina Guzovijienė), padėjusius sukurti iškilmingą nuotaiką. Vyskupą Justiną Staugaitį (Vaidotas Sakalauskas), Saliamoną Banaitį (Bernardinas Vainius) su žmona Marijona (Rima Rauktienė) bei Joną Vailokaitį (Mindaugas Mekšriūnas) su žmona Aleksandra (Rugilė Guzovijūtė Mekšriūnienė). Garbius svečius pasitiko restorano įkūrėjai Lina ir Arūnas Tarnauskai bei restorano kuchmistras, pasidalinęs žiniomis apie galimą tuometinės inteligentijos valgiaraštį.

Signatarams buvo pristatytas 5 patiekalų meniu pagal tarpukario tendencijas. Tą savaitgalį jį išbandyti galėjo visi restorano svečiai. Užkandžiui buvo pasirinkta tuomet mėgta silkė. Ją kuchmistras patiekė su starkos padažu ir šutintomis daržovėmis. Toks pasirinkimas leido pademonstruoti alkoholio, kaip prieskonio išskirtinumą, kada pats alkoholis išgarinamas ir lieka vien skoninės savybės. Pasak gastronomijos istorijos tyrinėtojų, tuomet sriuba buvo būtinas patiekalas, tiek ant valstiečių, tiek ant pasiturinčiųjų stalo, tad žiemiškai popietei buvo pasirinktas LDK laikus menantis kiaulienos kumpio, alaus ir ruginės duonos sriubos receptas. Meistriškumą kuchmistras demonstravo ir kantrybės reikalaujančiu karštu patiekalu – lėtai troškintu jaučio žandu su keptų krienų padažu, moliūgais ir serbentais. Pasirinkti vietiniai ingredientai signatarams turėjo priminti tėviškėje pamiltus skonius. Šokoladinis triufelis su karameliniais sausainiais – desertas atitinkantis aukštosios gastronomijos reikalavimus puikiai pabrėžė progos išskirtinumą. Penktu patiekalu laikyta rinktinė arbata ir kava, tačiau šeimininkai nepraleido progos pavaišinti svečius ir lietuvišku midumi – garbingiausius kunigaikščių laikus menančiu gėrimu, kuris iš šių dienų verčia didžiuotis krašto praeitimi.

Šventės proga svečiams buvo paruošti 102 vardiniai šaukštai, kad kiekvienas ragavęs istorija dvelkiančių patiekalų parsivežtų ne vien įspūdžius.

Iškilmingas stalas ir kėdės renginiui buvo paskolinti Zyplių dvaro. Esame dėkingi už prisidėjimą prie bendro gražaus projekto.

Vasario 16-ąją prie Šakių rajono savivaldybės esančio paminklo, įamžinančio tris iš Šakių krašto kilusius signatarus, prasidėjusios iškilmės baigėsi išvežant simbolines trispalves į visų signatarų tėviškes. Arūnas Tarnauskas, kaip KPPAR Šakių atstovybės vadovas, aplankė signataro Jono Vailokaičio tėviškę, kur su būriu bendraminčių buvo prisiminti jo darbai mūsų kraštui. Pašnekesiai maloniai tęsėsi restorane.