Kuchmistras kviečia vasarą pasitikti ragaujant dievų gėrimus

Restorane „Kuchmistrai“ nuolat pinasi praeities tradicijos ir šiandienos tendencijos, tad gastronomijos mylėtojams sukurtas dar vienas intriguojantis meniu, šlovinantis krašto gėrybes. Pavasario nuotaikomis gyvenančios dvaro virtuvės šefas ragina ruoštis vasarai. Jis tikina, kad kilmingieji dvaruose, lygiai, kaip dabar visi, norėjo būti sveiki, jaunatviški ir energingi, o Hipokrato suformuluotos teorijos teiginiai veikia ir šiandien… bent gerai nuotaikai ir maloniai diskusijai sukelti.

Žinoma, ne visi tuometinio sveikatingumo principai pasiteisino, todėl šiandien skamba labiau kaip legenda, bet ne taisyklė. Tačiau mums knieti bent išbandyti nuo antikos gyvavusias idėjas, suteikti joms pavidalą. “Dvaras visada buvo atviras naujovėms, o tokie įsišakniję principai turėjo neišvengiamai paveikti ir Lietuvos didikų virtuvę,” – spėja kuchmistras. Laimė, būtent jis rūpinasi geru tokios filosofijos skoniu, todėl naujas patirtis bei gerus įspūdžius garantuoja ir šiandieniniam ragautojui. Pasak kuchmistro, tokį saulėtą pavasarį svarbiausia – palaikyti ugnies ir oro pusiausvyrą.

“Humoralizmas – tai, antikos laikais atsiradusi, keturių žmogaus skysčių teorija apimanti keturis elementus. Oras – tai kraujas, pirmas metų laikas – pavasaris. Ugnis – geltonoji tulžis, tai – vasara. Žemė – juodoji tulžis, ruduo. Vanduo – flegma. Kaip suprantate – ramybė, žiema,” – pasakoja restorano virtuvės šefas įvesdamas į istorinį kontekstą. Manoma, kad iki apšvietos tokia teorija buvo ne tik plačiai žinoma, bet ir praktikuojama, o maistas ir gėrimai čia atliko svarbiausią vaidmenį.

Lietuvos dvarininkai taip pat mėgavosi aukštosios virtuvės skoniais, tad naujam degustaciniam meniu pasirinktas ne šiaip gėrimas, o dar baltų garbintas ir apdainuotas midus. Manoma, kad tai seniausias žinomas svaigusis gėrimas pasaulyje, nes natūraliai pradėjo fermentuotis ir galėjo būti vartojamas dar iki suprantant gamybos technologiją. Lietuviškas midus vertintas kaip prabangus diduomenės gėrimas, tad jo daugiausia ir būdavo išgeriama valdovo dvare. Ne tik pasimėgavimui, bet ir vaistams. Jau graikai tikėjo, kad “Dievų nektaras” gali būti tas pats midus. O svarbiausia, kad alkoholinių gėrimų nevartojantiems turime ir midų be alkoholio, kuris, kaip pripažįsta specialistai, turi visas tradicinio. Lietuviško midaus skonines savybes.

© Restorano „Kuchmistai“ inf.