Midaus dieną švęskite ragaudami dvariškus skonių derinius

Dvare gyvenimas virė savu ritmu: pagal gamtos ciklus, derlių, sezonų išdaigas ar poniučių užgaidas, o mes sekame kalendorių bandydami nepamiršti tokios žmogaus darnos su aplinka. Pirmasis rugpjūčio šeštadienis skiriamas midui, tad kviečiame ne tik sužinoti, bet ir paragauti šio legendinio gėrimo su dvariškais patiekalais.

Lietuviškas midus nuo seno vertinamas kaip prabangus diduomenės gėrimas, tad jo daugiausia ir būdavo išgeriama valdovo dvare. Ne tik pasimėgavimui, bet ir vaistams. Jau graikai tikėjo, kad “Dievų nektaras” gali būti tas pats midus. Manoma, kad midus – seniausias žinomas svaigusis gėrimas pasaulyje, nes natūraliai fermentuojasi ir galėjo būti vartojamas dar iki suprantant jo gamybos technologiją.

Specialistai tikina, kad nealkoholinis midus turi visas tradicinio. Lietuviško midaus skonines savybes, tad rekomenduojame jį ragauti užkandant šiene su rūkytu sviestu keptu zanavykišku varškės sūriu gardinamu citrusiniu žaliųjų obuolių medumi. Lengva rūgštelė su kremiška sūrio tekstūra padės atsiskleisti midaus aksomiškumui ir mėgautis vasarišku medaus aromatu.

Slyvomis bei gira gardintą midų kuchmistras kviečia ragauti su anties kepenėlių paštetu patiekiamu su abrikosais marinuotais figų acte su sūdytais obuoliais ir miško uogų padažu. Slyvų bei duonos raugo rūgštelė sužais su egzotiškų vaisių skoniais, o švelni pašteto tekstrūra paglostys gomurį prieš jį nuskalaujant lengvam bičių pikio poskoniui.

Tradicinį midų geriausia ragauti su lauže, ant kopūsto lapo, su midumi keptu karpiu su geltonosios jukos padažu ir grikiais, gardintais karamelizuotos ruginės duonos trupiniais ir dvaro virtuvės sūdytomis citrinomis. Taip paruoštos žuvies lengvumas neužgoš dieviško gėrimo skonio ir leis pasimėgauti ištobulintu ir slepiamu gėrimo prieskonių deriniu.

Pasak specialistų,. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje XIV-XVII a midaus gamyba klestėjo, tačiau jo reikšmė išblėso pradėjus gaminti degtinę. Kviečiame grįžtį prie kunigaiščių vertintų skonių ir pasukti istorijos ratą renkantis tuos skonius, kuriuos pats laikas kviečia atgal.

© Restorano „Kuchmistai“ inf.