Duonos šventė jaunąją kartą supažindino su senosiomis tradicijomis

Ketvirtadienį Zyplių dvaro vežiminėje įsikūrusiame Zanavykų muziejuje, jau 18-ąjį kartą vyko tradicinė edukacinė duonos šventė „Su savo duona visur rasi suolą“. Renginį organizavęs Zanavykų muziejaus kolektyvas pakvietė prisijungti ir folkloro kolektyvus ir mus – bendraminčius kaimynus. Svečiai buvo supažindinti su duonos kepimo tradicijomis ir turėjo galimybę išbandyti senovinius įrankius bei įrenginius, džiaugėsi kolektyvų pasirodymais, dalyvavo žaidimuose. Renginį vainikavo kuchmistro, ant laužo, virta zanavykiška duonos sriuba – duonzupė.

„Džiaugiamės, kad ši, beveik dvidešimtmetį vykstanti, edukacinė šventė kasmet sulaukia gausaus šalies akademinės bendruomenės dėmesio. Susipažinti su krašto kultūra ir duonos kepimo tradicijomis mokiniai bei pedagogai čia atvyksta iš įvairių šalies mokyklų. Svečiai gali dalyvauti rugiapjūtės parodomojoje programoje, javapjūtės talkų, pabaigtuvių pramoginėje dalyje, kurią lydi šokiai ir dainos, žaisti liaudiškus žaidimus ir taip įsitraukti į pažintinę veiklą aktualizuojant ir populiarinant Zanavykijos regiono kultūros paveldą“, – sako renginio organizatoriaus Zanavykų muziejaus direktorė R. Vasaitienė.

Ji pastebi, kad duonos istorija bei jos keliu ant valgomojo stalo domisi itin daug moksleivių ir mokytojų. Jaunoji karta, kuri dažnai nėra susipažinusi su grūdų kūlimu spragilais, malimu girnomis bei kitomis tradicinėmis duonos gamybos technikomis. Tad bene svarbiausias šventės akcentas – duonos kelio pristatymas. Zanavykų muziejaus direktorė priduria, kad edukaciniame renginyje galima pamatyti ir šiuolaikinę, modernią technika – Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovės traktorių bei kombainą.

„Siekiame, kad jaunimas pamatytų ir pajustų, koks iš tiesų sunkus kadaise buvo duonos kelias, kuo gyveno mūsų protėviai. Duonos šventės metu dalyviai stebi ir išbando grūdų kūlimą spragilais, grūdų valymą geldoje, arpavimą, malimą rankinėmis girnomis ir kitus grūdų paruošimo darbus. Taip pat susipažįsta su tradicinės duonos kepimo procesu bei specialiomis zanavykiškomis apeigomis – rugių vainiko parnešimu į namus“, – apie šventę kalba R. Vasaitienė.

Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ edukatorė Rima Rauktienė susirinkusiems priminė, kad duona ne tik sunkiai užauginama, sunkiai pagaminama, bet ir dalinama buvo sunkiai, nes ne visada visi jos sočiai turėjo. Pasak jos, dabar „duonos šventė“ namuose jau bet kada panorėjus, nes ir rajono krautuvėlėje gali rasti šviežios, gardžios duonos už prieinamą kainą. Būtent dėl to reikia nepamiršti tradicijų. R. Rauktienės vedamos edukacijos „Zanavykų ragaučius“ metu, pristatoma ir zanavykiška duona, kuri edukatorės teigimu, nepalieka abejingų, o su kanapių sviestu tampa puikiausiu užkandžiu.

Restorano „Kuchmistrai“ vadovė Jolita Briedė pastebi, kad dabar vėl pupuliarus duonos kepimas namuose. Vėl grįžta dalijimasis receptais, atradimais bei paslaptimis. Lygiai, kaip seniau, kai raugas kiekvienuose namuose buvo kažkuo kitoks. Restorano kuchmistras antrina, kad su pagarba žvelgiama atgal, kad svečiams įdomu sužinoti, kaip maistas gamintas ankščiau ir kaip dabar, kaip tradicijos derinimas su šiandieniniu skoniu duoda geriausius rezultatus. Restorane galima atrasti ne vieną įdomų tradicinės juodos duonos veidą: ji čia naudojama ir kaip pagrindas saldainiams, ir kaip pagardas grikiams, ir kaip žaliava blynams.

Organizatorių teigimu, dėl šalyje susiklosčiusios epidemiologinės situacijos šventės organizatoriai atsakingai žvelgė į visus saugumo reikalavimus ir užtikrino saugius atstumus tarp dalyvių bei suteikė galimybę dezinfekuoti rankas. Šventės organizatoriai džiaugiasi ir pačių dalyvių atsakingumu: svečiai dėvėjo medicinines kaukes, naudojosi dezinfekciniu skysčiu, laikėsi čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

© Restorano „Kuchmistrai“ inf.