DVARIŠKOS NAUJŲJŲ METŲ TRADICIJOS JŪSŲ ŠVENTEI

Naujųjų metų naktis Europos dvaruose buvo šventė, ko gero, labiausiai išsiskirainti puošnumu ir prabanga. Tai buvo ne šiaip linksmybės, o proga demonstruoti turtus, rafinuotumą ir kūrybiškumą. Zyplių dvaro virtuvės komanda kviečia paskutinę metų dieną pasimėgauti poniškomis privilegijomis: karalių stalo verti patiekalai, malonus aptarnavimas ir netikėtos gastronominės patirtys jaukioje aplinkoje. Šventiškas vakaras – puiki dovana sau, šeimai ar draugų kompanijai, kai viskuo pasirūpinta. Blieka pasiduoti kuchmistro sukomponuotos skonių simfonijos tėkmei nuo lengvos įžangos iki iškilmingo finalo artėjant vidurnakčiui.

MAISTAS

„Daugybė aprašymų byloja, kad renesanso ir baroko laikotarpiu esminiai škilmingų puotų akcentai buvo netikėtos staigmenos, pavyzdžiui, pyragai, iš kurių iškildavo gyvi paukščiai. Visi patiekalai tą vakarą privalėjo sužavėti ir patiekimu, ir egzotiškais ingredientais“, – pasakoja Zyplių dvaro virtuvės kuchmistras Artūras Rakauskas.

Pasak jo, triukšmingą puotą iškeitus į jaukią vakarienę prie staliukų tikslas liko tas pats: nustebinti svečius skoniais ir priversti spėlioti, kas patiekta lėkštėje. Tokie nekasdieniški ingredientai kaip šukutės, pankoliai ar putpelės derinami su grumaniškai patiektomis bulvėmis sukuria visiškai naujas patirtis. Derinami su rinktiniais gėrimais gali atsisti dar kitomis spalvomis.

„Svečius nustebinti nėra lengva. Lietuviai ne mažai keliauja, noriai domisi gastronomija, tikrai ne mažai išmano apie kokybišką maistą ir gėrimus. Stengiamės su pagarba pristatyti Europos virtuvių legendas, atrasti jų unikalius variantus Zyplių dvaro virtuvei ir praturtinti tuo, ko niekur kitur nerasite“, – pasakoja kuchmistras Artūras Rakauskas.

Kuchmistras rekomenduoja ir švenčiant namuose sukurti sau skonių šventę: išbandyti mėgstamus ingredientus netikėtuose deriniuose, pasidengti stalą prabangiausiais indais ir išlaikyti proginio meniu standartą nuo užkandžių iki deserto (rekomanduojama mažesnėmis porcijomis siekiant išvengti persivalgymo), neskubant mėgautis skonių deriniais ir gera kompanija.

DEKORAS

„Iš išlikusių paveikslų ir rašytinių šaltinių žinome, kad stalai buvo gausiai dekoruojami gėlių girliandomis, net brangakmeniais, sidabrinėmis ir auksinėmis vazomis,“ – pasakoja Zyplių dvaro virtuvės vadovė Jolita Briedė ir rekomenduoja nepraleisti šiuos dalies ruošiantis šventei.

Pasak J. Briedės, estetiškas stalo serviravimas suteiks vakarienei iškilmingumo ir puikiai atrodys nuotraukose. Ji pataria nebijoti spalvotų ar net margų indų, tačiau tada rinktis vienspalves servetėles. Tiesa, balti indai ir ryški staltiesė – puikus, „saugus“ klasikinis derinys, kuriuo verta pasitikėti, kai abejojate.

Dekoruojant staliukus renginiuose restorane ne kartą pasiteisino vynuogių kekės ir citrusiniai vaisiai, tad J. Briedė rekomenduoja prisiminti, kad genialumas paprastume, o stilingas dekoras ne būtinai yra brangus. Dailių varinių vazų ji rekomenduoja paieškoti sendaikčių krautuvėlėse ar turgeliuose. Vadovė primena, kad subtiliais dekoruotos didelės taurės taip pat dailiai atrodo stalo centre. Ypač šalia žvakių.

APRANGOS KODAS

Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kucmistrai“ vadovė mielai dalijasi sukauptomis žiniomis ir pasakoja, kad Italijos ir Prancūzijos dvariškiai dažniausiai paskutinę metų naktį švęsdavo pasipuošę karnavalinėmis kaukėmis ir specialiai paruoštais kostiumais. Manoma, kad maskaradai suteikdavo aristokratams galimybę atsipalaiduoti ir, nors trumpai, pamiršti varžančias socialines normas.

„Paskutinė metų diena, ko gero, geriausias laikas puoštis taip, kaip niekada. Ypač tais išeiginiais drabužiais, kurie jau senokai nejudinti spintoje,“ – šypsosi J. Briedė ir, ypač damoms, rekomenduoja nesikuklinti ir nustebinti save įsikūnijant į žavingiausią savo versiją. Restorano vadovė prisipažįsta, kad pačiai kartais užtenka vien aukštakulnių batelių ar ryškesnio lūpdažio, kad nuotaika būtų pakylėta.

ETIKETAS

Naujuosius metus aristokratai sutikdavo apsikeisdami dovanomis – dažnai tai būdavo rankų darbo dirbiniai, juvelyrika, brangūs kvepalai ar bet kas reta ir nepažinta. Restorano komanda rekomenduoja bent pasikeisti linkėjimais keliant taures. Norintiems palepinti laukiančius namuose personalas mielai pasiūlys lauktuvių krepšelį iš Zanavykų krašto, kad negršžtumėte tuščiomis.

Fejerverkai dažniausiai buvo naudojami švenčiant karališkas pergales, tapo įsimintinu dvarų Naujųjų metų nakties akcentu. Kai šie šviesos reginiai džiugino aristokratus, valstiečiai stebėdavo iš tolo. Rekomenduojame įsigyti šaltų ugnelių vidurnakčio sutikimui ir nepamiršti sugalvoti norą kitiems metams.

 

Norisi pamiršti visus rupeščius ir paskutinį metų vakarą praleisti restorane? Skambinkite!

 

Sausio 31 dieną 19:30 kviečiame Jus pasimėgauti specialiai šiai progai kuchmistro sukurtu meniu. Jaukioje atmosferoje Jūsų lauks ne tik gurmaniškos patirtys, bet gausus karštų ir šaltų gėrimų meniu.

📞 Daugiau informacijos ir rezervacija: +370 64622114

Kaina 59 eur/1 asm.

 

Naujametinis meniu

 

Pirmas patiekalas

Šukučių ševicė („ceviche“) su mėtomis gardintomis pankolių ir apelsinų salotomis ir granatų padažu

 

Antras patiekalas

Putpelės krūtinėlė su kepintais porais ir jaunų bulvių fondantu su konfituotu česnakų padažu

 

Karštas patiekalas

Jautienos žandai gardinti česnakais ir žolelėmis su bulvių kremu gardintu baravykais, raudono vyno padažu ir svieste, su muskato riešutu, keptais špinatais

ARBA

Perlinės vištos krūtinėlė su sidro padažu, su migdolais keptos šparaginės pupelės ir bulvių gratinu

 

Desertas

Sūrio pyragas su vyšnių želiuku ir šokolado drožlėmis

 

Taurė rinktinių burbuliukų