Zanavykų ragaučius
Zanavykų ragaučius
Kulinarinio paveldo kelionė Zanavykų krašte
„Zanavykų ragaučius. Krašto tradicijos“ – tai ypatinga edukacija, kviečianti svečius patirti tikrąją Zanavykų krašto dvasią per autentiškus patiekalus, istorijas ir tradicijas. Čia maistas tampa ne tik skoniu, bet ir pasakojimu apie žmones, jų buitį, papročius bei išskirtinę šio krašto istoriją.
Šiltas sutikimas ir pirmieji skoniai
Svečius pasitinka gaspadinė – svetinga namų šeimininkė, kuri pasodina susirinkusius prie moliniais indais padengto stalo. Ant jo puikuojasi tikri zanavykų užkandžiai, kuriuos kiekviena gaspadinė turėdavo savo stuboje: košeliena, vinigretas, rūkyti lašiniai, rauginti agurkai, skilandis, juoda ruginė duona ir baltas sūris. Pastarasis visada buvo šeimininkės garbės simbolis – jei ant stalo nebuvo balto sūrio, sakydavo, kad gaspadinė ne kokia.
Kulinariniai atradimai
Edukacijos metu svečiai ragaus ne tik patiekalus, bet ir atrands jų istorijas:
sužinos, kodėl silkė su karštomis bulvėmis, rauge laikytais burokėliais ir sezamų aliejumi buvo laikoma neatsiejama šeimos vaišių dalimi;
atras krosnyje keptą kopūsto galvą – išskirtinį iš Plokščių miestelio pas mūsų gaspadinę atkeliavusį receptą, kuris buvo ruošiamas per naktį rytui, arba visą dieną vakarui. Net ir naudojant šiuolaikines technologijas, šiam patiekalui paruošti reikia 4 val.;
išgirs (o gal net paragaus) apie kitus tradicinius patiekalus: abriedukus, švilpikus, sausgarę ar duonzupę.
Istorijos, juokai ir mįslės
„Zanavykų ragaučius. Krašto tradicijos“ – tai ne vien maistas. Tai gyvas pasakojimas apie Zanavykų kraštą – piliakalnius, dvarus, knygnešius, sunkią kovą už laisvę, šio krašto žmonių išsivadavimą nuo baudžiavos pusšimčiu metų anksčiau nei kiti lietuviai.
Edukaciją lydi linksmi pašmaikštavimai, mįslės, juokai ir pasakojimai, kurie sukuria ir leidžia patirti tų laikų atmosferą.
Zanavykų sladėsiai
Pabaigoje ragaujami desertai – senoviniu būdu per „mašinką traukti“ sausainiai, morkų saldainiai ir ypatinga kava. Net ir šie saldumynai turi savo istoriją bei vietą zanavykiškoje kasdienybėje.
Kodėl verta patirti „Zanavykų ragaučiaus. Krašto tradicijos“ degustaciją?
Skonis ir istorija viename: kiekvienas kąsnis – tai gyvas pasakojimas.
Šventiška atmosfera: svetingos gaspadinės vedami istorijos ir kulinarijos keliu švečiai ne tik įgauna naujų žinių, bet ir patiria bendrystės jausmą prie vieno stalo.
„Zanavykų ragaučius. Krašto tradicijos“ – tai ne tik degustacija, tai kelionė į praeitį, kurioje susipina skoniai, papročiai ir istorijos, paliekantys neišdildomą įspūdį.
Kaina 25,00 eur/1 asm . Grupės nuo 15 asmenų. Būtina užsakyti bent 4 dienas nuo atvykimo.
Duonos ragaučius
Duonos ragaučius
Duonos paveldo kelias, per kurį pažinsite senąsias duonos gamybos tradicijas, jos gamybos paslaptis, skirtingų skonių „išgavimo“ meną ar tešlos brandinimo ir laikymo subtilybes. „Duonos ragaučius“ tiks ir mažiesiems jūsų palydovams, kuriems leisime tapti ne tik „duonos mokyklos“ mokiniais, bet ir patiems išsikepti ją ant laužo.