Zanavykų ragaučius

Namie rūkyti lašiniai, dešra, keptas varškės sūris ir šiandieniniam lietuviui puikiai pažįstami valstietiškos virtuvės turtai. Dažnam žadina smalsumą negirdėta košeliena, vinigretas ar krosnyje kepta kopūsto galva. Zanavykai taip pat didžiuojasi iš senolių paveldėtais abriedukais, švilpikais, sausgare ir duonzupe. Lietuvos ir užsienio turistai edukaciją mielai renkasi kaip gardų kelią pažinti Zanavykiją.

Užsisakius edukaciją svečius pasitinka „gaspadinė“ ir jos „mergučės“. Jos susodina svečius už stalo pagal unikalias krašto tradicijas, vaišina ir pasakoja apie zanavykiškų patiekalų bei gėrimų istoriją, pamokina vietinės šnektos. Svečiai sužino, su kuo geriausiai tinka silkė, kada skaniausia naminė gira ir nuo kokių ligų saugojo naminukė.

„Gulbelės kepyklėlės“ ruginė duona, „per mašynką traukti“ sviestiniai sausainiai ir aguonų vyniotinis – sertifikuoti Tautinio paveldo produktai, bei istorijomis apipinta gilių kava ar morkų saldainiai, kurie verčia tik dabar įdėmiau tyrinėti pradėtą, žydiškosios krašto kultūros puslapį. Vieni braukia ašarą sujaudinti tikrumo ir istorijos gyvumo, kiti fotografuoja patiekalus ir džiaugiasi atradę tokią šarmingą Lietuvą. Galiausiai, juk geriau vieną kartą paragauti, nei vėl ir vėl išgirsti!

Dabar Zanavykų ragaučių galima užsakyti ir užkandžių stalui. Tie patys zanavykiški patiekalai kuchmistro paversti šiuolaikiškai patiektais užkandžiais vilioja akį ir yra malonūs gomurui. Stalą pristatyti ir svečiams apie patiekalus papasakoti gali mūsų edukatorė.